Thursday, November 11, 2010

Barn har ingen känsla för kvalitet.

Läste en, för mig, ganska underhållande artikeln idag på Svenska dagbladet om en 17-åring som bedrev 4 företag. Jag försökte förstå varför SvD väljer att skriva en sådan artikel. Vad är deras poäng och vad vill de ha sagt med denna artikel. Kanske att de tycker att det är bra med unga företagare och vill uppmuntra fler barn att bli företagare. Men hela artikeln handlade om att personen i artikeln tyckte att det var ganska jobbigt att han var beroende av någon målsmans som skulle godkänna saker och ting för honom och han tyckte då att det var bromsande för honom.

Så SvD kanske vill att det inte ska finnas några åldersgränser när det gäller att starta och bedriva ett företag. Det är kanske en bra idé. Barn är ganska billiga så varför inte utnyttja det. Men nackdelen, som vi alla vet, är att barn har ingen känsla för kvalitet.

Personligen är jag skeptisk till att låta barn starta och bedriva ett företag. Kan ni tänka er en 8-åring som vd för ett företag. Hur seriöst låter det. Dessutom så kan det bli ganska problematisk om det skulle bli några juridiska problem med företaget. Vem ska då ställas till svars om företaget bryter mot lagar och regler.

Hade gärna velat höra varför Svd valde att skriva denna artikeln och deras bakomliggande motiv till artikeln.

5 comments:

Baba said...

Nej, man har ett ansvar och målsmans tillstånd behövs givetvis. Det är bra så.

Men att säga att barn inte har någon känsla för kvalitet... Där tar du fel. Miles Davis var professionell jazzmusiker vid 16 års ålder, efter tre år av intensivt spelande. Kallar du inte det känsla, eller vad?

Patrick said...

Målsmans tillstånd tills man är 16/18 tycker jag är ok, men när man väl har fått det känns det uråldrigt och förmyndande att någon gubbe eller tant på kommunen kan hindra en för att man är "för ung".

Tror det är när man är i tonåren man har mest tid, trygghet och intresse för de som är så lagda att starta och driva företag.

Patrick said...

PS. Man kan inte ingå avtal med minderåriga utan förmyndarens tillstånd, men när det väl är ingånget gäller mer eller mindre samma spelregler.

niiqui said...

thats the problem med jantelagan svenskarna.. de ser aldrig utanför boxen ju.. lever gömd i en kartong hela livet. sheesh!

Hasan said...

Så fort man ifrågasätter någon eller något så blir man anklagad för att vara avundsjuk. Och ökända jantelagen kommer upp. Det jag ifrågasatte var SvDs motiv bakom artikeln och vad de vill ha sagt med den.