Tuesday, November 27, 2007

Idag var jag och Caroline på ett dagis för att samla underlag för våran fältstudie. Under denna kursen, som då handlar om socialisation och lärande, ska vi göra en kort liten fältstudie. Där vi ska se hur teorierna stämmer överens med "verkligheten". Vi började med den idag, och än så länge är det ganska roligt. Roligt att lämna skolan och se världen utanför högskolans värld. För annars blir det lätt att man blir så insnöad och kommer ifrån "verkligheten". För det finns saker som man bara inte kan läsa sig till.

Vi gick runt med våran anteckningsblock och antecknade varenda liten detalj. Få fort någon gjorde något så antecknade vi det. Lärarna blev lite nervösa när de antecknade så flitigt. De undrade ju vad vi skrev. Det måste vara lite läskgt att bli iakttagen av två ivriga studenter, som skrev ner ens minsta rörelse.

Det som förvånade mig lite var hur lite man är medveten om vad för signaler man sänder ut, tex till barn, som håller på att bli socialiserad. Det är såna små små små detaljer som barnen tar till sig och lär sig vad som är "rätt" och "fel". Som när en av lärarna sa till en flicka att man inte ska ha stövlarna vid matbordet. För oss vuxna är det kanske en självklarhet, medan barn har ju ingen aning om att man inte ska ha uteskor vid matbordet.

Och barnen var ju hur söta som helst. De var typ 1-3 år gamla. Man blev lite sugen på att själv skaffa en likadan. Men av någon anledning så blir jag inte gravid oavsett hur många killar jag ligger med. Undra vad det beror på.

No comments: