Sunday, September 30, 2007

Tänk om...

Situationen i Burma har fått mig att fundra, vad som skulle hända om regeringen här i Sverige skulle bestämma sig för att inte lämna ifrån sig makten år 2010 om vänsterblocket skulle vinna valet. Att de helt enkelt vägrade erkänna sig besegrade. Istället tog hjälp av militären och slog ner alla som sa emot de och protesterade. Visst låter allt det här helt omöjligt. Vi kan med stor stor sannolik säga att de inte kommer att hända här i Sverige. Men det får mig ändå undra vad vi svenskar skulle göra mot det. Skulle vi börja samla in namnlistor och sen lämna det till Reinfeld? Eller anordna stor demonstrationer mot regeringen? Undra om det hade hjälpt. Jag tror att vi svenskar är ganska oförberedda på en sån situation.
Problemet är att situationer aldrig förändras så där snabbt, utan man vrider lååångsamt upp temperaturen. Så att man inte märker de förändringarna som görs mot fel riktning. Den riktningen bestämmer vi var fjärde år, genom att gå och rösta. Så vi, folket, har makten var fjärde år. Därefter är det upp till politikerna att bestämma vad de vill göra under de fyra åren. De kan i princip göra vad som helt. Men det gör de inte, för att de vet att de skulle innebära slutet för de inom politiken. Men andra sidan så är väljarnas minne väligt kort.

2 comments:

Ponte said...

Alla skulle bli tokförvånade antar jag, men det vore lite kul att se reaktionerna, fast ärligt talat vore det nog inte sååå kul kanske...

Hasan said...

Ponte: Ja lite kul hade det ändå varit att se hur befolkningen skulle reagera. Men vi får väl hoppas ändå att vi aldrig hamnar i den situationen.