Wednesday, May 09, 2007

Kungafamiljen.

Kunde läsa idag på aftonbladet.se att kungen vill ha ca 100 miljoner kronor av skattebetalarna, på grund av att hans barn har blivit äldre och därför behövs det extra mycket pengar. Inga föräldrar har väl fått extra pengar för att derars barn har blivit äldre? Tycker att det är dags för kungabarnen att skaffa riktiga jobb som oss alla andra skattebetalare. Vi ska fan inte betala deras lyxliv med våran skattepengar. Det finns fan viktigare områden där pengarna behövs mer i än att betala kungabarnens krogbesök. Om de nu ska representera Sverige, då tycker jag att de ska leva som oss vanliga människor, med riktiga jobb. Det är högtid att avskaffa kungahuset och lämna medeltiden bakom oss.
I ett demokratisk land tycker jag inte att det är acceptabelt att betala så mycket pengar till en familj som inte en har blivit valda av folket. Och inte ens då förtjänar de 100 miljoner kr/år.


Dessa är monarkens uppgifter:
1. "Konungen är rikets statschef" (detta stadgas i regeringsformens 1 kapitel 5§) och skall som sådan representera Sverige och vara en samlande symbol för nationen.

2. Han leder den särskilda konselj som sammanträder vid regeringsskifte, liksom de regelbundna så kallade informationskonseljerna med regeringens ledamöter.
3. Han öppnar årligen riksmötet.
4. Han är ordförande vid sammanträde med Utrikesnämnden. Dess ledamöter utses av riksdagen för samråd med regeringen i utrikesfrågor.
5. Han är främste representant för den svenska försvarsmakten och innehar försvarsgrenarnas högsta grader. Dessutom är han hederschef för vissa militära enheter.

6. I sin funktion som rikets främste representant i förhållande till andra länder ackrediterar Kungen utländska ambassadörer. Han undertecknar också de svenska ambassadörernas kreditivbrev.

Allt det kan väl fan statsminstern också göra och på det sättet sparar vi flera miljoner kronor, som kan användas till bättre saker.

No comments: